Zomers terrassen aan de Maasdijk, quo vadis?

Op 24 augustus 2013

Zomers terrassen aan de Maasdijk, quo vadis?

 

Goed anderhalf jaar geleden kon heel Vlaanderen het nog vernemen in het één-programma “Vlaanderen vakantieland”. Een reportage over vogelspotten in het Maasland focuste hoe adembenemend mooi de meanderende Maas wel is: uitgestrekte uiterwaarden, met een unieke fauna en flora. Onze eigen omgeving werd voorgesteld als een uitzonderlijke aantrekkingspool voor fietsers en wandelaars, tot ver buiten de regio. Het bezoekerscentrum “De Wissen” werd geprezen als uitgelezen uitvalsbasis en café-restaurant Molenveld, op slechts300 metervan de veerpont, was de ideale tussenstop om nadien de verkenningstocht verder te zetten aan de overkant. Toerisme Limburg en het regionaal landschap voor Kempen en Maas hadden er zelfs nieuwe wandelkaarten voor over. Kortom, Dilsen-Stokkem, met Maascentrum de Wissen als epicentrum, kreeg het etiket van toeristisch uithangbord voor de hele Grensmaas.

Wat blijkt er iets meer dan een jaar later? In februari 2013 moet café De Boyen de deuren sluiten en wordt de horecazaak afgebroken om de winterbedding van de Maas te verbreden tegen overstromingsgevaar. In 2006 was datzelfde al gebeurd met café Overzet in Meeswijk. Nu dreigt dit trieste lot voor de drukbezochte taverne Molenveld. Nv De Scheepvaart wil het pand opkopen om het vervolgens onder de sloophamer te halen. Nota bene, net de drankgelegenheid die een jaar geleden zo aangeprezen werd in het één-vakantieprogramma. Komt daarbij dat uitgerekend in die andere hoog aangeprezen horecazaak een gerechtsdeurwaarder, in volle hoogseizoen, door de stad ontboden wordt, niet om te sluiten, maar om vast te stellen dat de bij concessie overeengekomen openingsuren alweer niet gerespecteerd worden. Zelfs bij een stralende zon, en geef nu toe, we hadden deze zomer toch echt niet te klagen, bleef de zaak veel te vaak gesloten voor de talrijk passerende wandelaars en fietsers, van heinde en verre.

Zondag 25 augustus opent het RivierPark, een grensoverschrijvend park van2.500 hain de Maasvallei. Gezien de centrale ligging claimt het toeristisch beleid van Dilsen-Stokkem nu al de centrale toegangspoort. In het kielzog van het Nationaal Park Hoge Kempen zal in de toekomst een massa toeristen letterlijk kunnen afzakken naar de Maasuiterwaarden, om er vogels te spotten, of om … met de lokale bevolking te spotten. Dat er inspanningen geleverd worden om de Maasrivier onder controle te krijgen, daar zijn we het allemaal over eens. Maar of er ook nagedacht wordt om de stroom van toeristen op te vangen, dat is een ander paar mouwen. Horecazaken aan de Maasdijk, die één voor één hun deuren moeten sluiten, .. waar ga je als toerist nog naartoe. Quo vadis?

Gelukkig rest er dat ene zaakje, niet meer dan een zakdoek groot, een handvol meter buiten de winterdijk. Geef mij maar, al is het een druppel op een hete plaat, een door een gezellige gastvrouw fris getapt tulpje in Daanis!

 

Theo Colla

 

 

LEZERSVRAAG:

 

Tijdens de zomerse zondagen in de maanden juli en augustus wordt er in Stokkem de smokkelmarkt georganiseerd.

VRAAG  1:   In welk jaar werd de eerste smokkelmarkt georganiseerd?

VRAAG 2: Als je vanaf het startjaar al die smokkelzondagen bij elkaar optelt, hoeveel smokkel-markten  zijn  er dan aan het einde van dit seizoen in Stokkem al georganiseerd?

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is